keskiviikko 18. syyskuuta 2013

UG High SchoolNyt toteutan postauksen kohtalaisen tärkeästä asiasta mun High School vuoden onnistumisen kannalta, elikkä mun High Schoolista! Se sijaitsee Union Grovessa ja jos menee autolla, matka sinne kestää lähemmäs parikymmentä minuuttia. Tosin joka aamu toivon matkan kestävän vielä hiukan pidempään, kun ei millään huvittaisi nousta autosta missä musiiki ja lämmitys pauhaa täysillä. Tarkkaa oppilasmäärää en osaa sanoa ja olenkin kuullut erittäin ristiriitaisia määriä, mutta yli tuhat meitä siellä ainakin on. Luokka-asteita on 9-12, Fresman (14-15), Sophomore (15-16), Junior (16-17) ja Senior (17-18). En osaa kertoa tarkemmin meidän koulun käytäntöä siitä, jakautuuko asteikot syntymäkuukauden vai -vuoden mukaan, mutta samalla tavalla se ei ainakaan voi mennä kuten Suomessa. Monissa kouluissa senioreilla on joitain erityis oikeuksia, kuten pääset viimeiseltä tunnilta 30 sekuntia aikaisemmin, mutta meidän koulussa en sellaisia huomannut. Itse sain siis vaihdettua itseni juniorista senioriksi! Säännöt ovat todella tarkkoja koulussa ja oppilaat noudattavat niitä huomattavasti paremmin kuin Suomessa, en sitten osaa sanoa millä selkäsaunalla heitä on uhattu, jos rikkoo sääntöjä. Esimerkiksi tunnilta ei lähdetä sekuntiakaan aikaisemmin ennen kuin kello soi, käytävillä ei liikuskella ilman lupaa väli- tai ruokatunteina. Käytävillä kiertelee myös vartioita, joidenka kanssa olen jo muutaman sanan vaihtanut, kun en ole tiennyt, ettei ruokalastakaan saa lähteä aikaisemmin ennen kuin kello soi. Meidän koululla on todella pitkät välitunnit verrattuna monen High Schoolin 4 tai jopa 2 minuuttiin. Meillä se on 10 ja en kyllä osaa sanoa miten selviäisin, jos minuuttikin siitä ajasta otettaisiin pois. Kellon soitua sekuntin sadososassa käytävät ovat täynnä ihmisiä, joten toiselta puolelta koulua kestää jo senkin vuoksi jonkin aikaa selvitä toiselle puolelle. Siinä välissä pitäisi ehtiä vielä käymään kaapilla ja vessassa. Meidän koulussa ei ainakaan mun silmään ole osunut mitään erittäin korkealla itseään pitäviä ihmisiä ja sellaisia mitä yleensä kaikissa jenkkileffoissa on, joten multa on se ennakkokäsitys kumoutunut. Eilen, eli tiistaina pääsin kuitenkin todistamaan kunnon kissatappelua koulun käytävällä, kun kaksi tyttö makasivat maassa toisiaan repien ja potkien. Kyllä täältä siis jotain äkzöniä löytyy, haha!
 Koulussani on onneksi neljä vähän kuin jaksoa, sillä en muuten kestäisi joka päivä samaa lukujärjestystä (fitness, espanja, matikka, englanti). Ymmärtääkseni aineiden valinta systeemi toimii täällä kaikilla vähän samaan tapaan, kun Suomen lukioissa. Kaikilla pitää olla tietty määrä suoritettuna tiettyä ainetta, ennen kuin voi High Schoolista valmistautua.  Koulupäivät ovat todella ohjattuja ja joka päivä olen tietylleen samaan aikaan samassa paikkaa ja pienestäkään radan vaihtamisesta ei hyvää seuraa. Yksi oppitunti kestää meillä 95 minuuttia, mutta ne tuntuvat paljon lyhemmiltä kuin suomen 75 minuutin erittäin tiukkatahtiset oppitunnit. Täällä aikaa käytetään paljon vanhan kertaamiseen ja ryhmissä työskentelemiseen ja ei ole niin vakavaa, jos asiaan mihin ollaan varattu 10 minuuttia, meneekin tuplaten se määrä. Yleisesti ottaen koulu on täällä helppoa, mutta mulle tämä tuottaa aivan tarpeeksi hankaluuksia vieraan kielen takia, varsinkin vieraalla kielellä on erityisen hankala opiskella toista vierasta kieltä. Läksyä tulee todella paljon ja illassa niihin meneekin reilu pari tuntia, jos ajattelen että teen läksyt nopeasti! Onneksi ei kuitenkaan erillisiä läksyjä viikonlopuksi anneta! 
Ruokatunnit kestävät 30 minuuttia, ja ovat jaettu A,B,C,D vuoroihin. Tässä ja tulevassa jaksossa mulla on B ruokailu, elikkä menen syömään matikan tunnilta 11:30-12:00. Meillä ruokailu määräytyy sen mukaan mitä olet kolmannella tunnilla opiskelemassa, jos sulla on matemaattisia aineita olet B ruokailussa, jos taas kieliä, olet A:ssa. Täällä tosiaankin on maksullinen kouluruokailu ja normaalia ruokaa täällä on pitsa, tacot ja sipsipussi. Yllättävän moni kuitenkin ottaa kouluruuan joka päivä, mutta itse ole aina edellisenä iltana jotain mukaan väsäillyt.  Ikävöin Suomen kouluruokaa niin paljon! Ja jos sitten sattui olemaan oikeasti kamalaa ruokaa, voi mennä viereiseen Saleen ostamaan vaikka karjalanpiirakoita. Oi niitä aikoja.


Koulurakennus ei nyt aivan järkyttävän kokoinen ole, mutta kyllä siellä eksymän helpostikkin pääsee. Kerroksia on kolme ja mulla on nyt tunteja vain alimmassa ja ylimmässä. Koulussa on myös kuntosali, iso auditorio, kirjasto, kaksi liikuntasalia ja kahvila, joka on auki ainakin aamuisin. Pihalta löytyy myös upouusi urheilustadioni, missä on yleisurheilua ja jalkapalloa varten. Siellä on myös suuri nurmikenttä, missä pelataan socceria ja tenniskentät. Kaikki koulun käytävät ollaan myös nimetty erillaisilla nimillä, mikä ainakin mua aluksi auttoi, kun meinasin eksyä. Täällä ollaan myös omasta koulusta ja sen saavutuksista todella ylpeitä ja käyvät ovatkin täynnä palkintokaappeja eri lajeista. Aamuisin aina kuulutetaan, onko edellisenä päivänä tapahtunut urheilussa jotakin mullistavaa. Suomalaisena tuntuu todella oudolta ajatella, että todella monet jäävät koulun jälkeen erillaisiin aktiviteetteihin, urheiluun tai klubeihin. Aktiviteetti sana kuulostaa oudolta ja klubeissa käytiin 6 vuotiaina, ei 16 vuotiaina. No, kuitenkin monet ovat ylpeänä tälläisessä toiminnassa mukana, itse kuulun Newspaper Clubiin ja Key Clubiin. Ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä tässä lähiaikoina kuulun myös tanssijoukkueeseen!! Kaverini, joka tanssii joukkueessa, nimittäin kysyi heidän valmentajaltaan, jos voisin liittyä mukaan. Koulupäivä siis kestää 7:30am-2:45pm, niin aktiviteetit alkavat 3:00pm ja urheilu harjoitukset kestävät reilu pari tuntia ja klubit tunnin. Pitkää päivää siis luvassa, mutta enhän mä tänne nukkumaan tullutkaan, voin tehdä sen vaikka paluu lennolla.
Kaikilla High Schooleilla on myös omat värit ja maskotti. Meidän värit ovat punainen, harmaa, musta ja tummansininen ja maskotti on mustangi! Maskotti ja näitä värejä esiintyy kaikissa mahdollisissa koulun jutuissa ja vaatteissa, mitä on ihan todella monella. Suomessa ainut vaate mikä on koulun, on mahdollisesti abi vaatteet, mutta täällä on takeista lähtien ihan kaikkea. Myöskin liikuntatunnille saa pukeutua vain koulun väreihin. Koulussa ollessa on hauskaa miettiä kaikenlaisia eroavaisuuksia kouluissa. Kaikista luokista ja käytäviltäkin löytyy USAn lippu, pöydät ja tuolit ovat kiinni toisissaa, mistä en iso raajaisena ollenkaan tykkää, opettajia kutsutaan Mr./Ms. tai Mrs., mutta silti opettajat ovat kaverillisia oppilaille, löysästä opetussysteemistä jo puhuinkin, mutta sitten on yksi mikä aina pistää hymyn huulille. Nimittäin pukeutuminen. Voi taivas, jos kerran tuollaisissa vaatteissa menisi suomalaiseen kouluun, niin ei kyllä enää toista kertaa kehtaisi mennä, haha. Nimittäin pappojen suihkusandaalit ovat enemmän kuin yleiaisiä täällä ja niitä käytetään aina sukkien, myös lähes polviin ylettyvien sukkien kanssa. Kyllä, myös tytöt. Lipsut ovat täällä muutenkin yleisiä, jos niillä toisella puoliskolla, jolla ei noita suihkusandaaleja jalassa ole on varvastossut. Paljon käytetään myös glitteri kenkiä. Toisaalta tykkään siitä, että joka päivä lähes kaikilla on uheiluvaatteet tai yöpuvun näköinen asustus päällä. Ei ainakaan tarvitse miettiä mitä päällensä laitta. Myöskin yoga pantsit ovat täällä todella yleisiä ja ne onkin mun ostoslistassa. Jos kuulut urheilujoukkueeseen, on  useasti heillä yhtenäinen asustus eli treenivaatteet. Monissa kouluissa Amerikassa on dress code, elikkä tiettyjä vaatteita ei saa käyttää. Yleisimpiä taitaa olla, ettei shortsit tai hame/mekko saa olla ylempänä kuin se kohta mihin pisin sormesi yltää tai että topin hihat pitää olla ainakin kaksi sormea paksut.  Niin myös meidän koulussa, mutta ei sitä ketään ikinä noudata. Välillä täällä on nähty sellaisiakin mekkoviritelmiä, että aina ei edes uskalla katsoa, koska joka paikka vilkkuu... Täällä myös kehutaan kaikkea, mitä sulla sattuu olemaan ja mun keltainen Nokia Lumia on näille kaikille ollut valtava ihmetyksen aihe, en ymmärrä miksi, sillä sitä myydään ja mainostetaan täällä todella paljon. Ja nii, monet käyttävät reppuja täällä, minä myös.
 Niin kuin aikaisemmin olenkin sanonut, kotiin matkaan ihan ihka-aidolla keltaisella koulubussilla. Matkaan kuluu lähemmäs 45 minuuttia, mutta olen niin väsynyt koulupäivän jälkeen, että torkun koko matkan järkyttävästä metelistä huolimatta. Jos kaikki mene hyvin ja pääsen siihen tassitiimiin, niin pääsen kotiinkin veljen kyydissä, joka harrastaa Cross Countryä. Kouluun tuntuu tosi paljon rennolmalta mennä täällä kuin Suomessa, en sitten tiedä johtuuko siitä ettei mua oikeastaan haittaa, jos en ymmärrä jotain asiaa. Opettajat pitää mua pikkuisen pöhkömpänä ihmisenä ja joka tunnilla mulla on erityislupa käyttää kännykkää, itseasissa multa aina välillä varmistetaan toimiihan mun kännykkä :D. Tiisvistettynä jenkkikoulun miinuksia voisi olla: pitkät päivät, mun koulussa on todella kylmä, kouluruoka ja yksi toikkoisuus. Plussia: rento meininki, paljon ryhmä- ja paritöitä, saa valita itse omia aineita ja parempi ryhmähenki. Uskon, että tulen kestämään ihan hyvin tätä koulua, mutta onneksi saan kuitenkin käydä koulua myös Suomessa. Tuntuu kivalta, kun päivä päivältä pääsee enemmän mukaan jenkkimeininkiin ja toivonkin, että olen pian niin mukana, että käytän myös itse pappojen suihkusandaaleja koulussa sukkineen päivineen! Pitääkin lisätä se to do -listaan ja kerron sitten teille kaikille ihanille kun se päivä koettaa. Tänään, eli keskiviikkona meillä on koulussa lazy start, mikä tarkoittaa, että koulu alkaa vasta 10:30! Tänään tosin mun pitää lähteä jo 9:25, koska menen bussilla veljen aamutreenien takia, mutta se ei ole mitään verrattuna lähtöön ennen seitsemää. Mulla on kaikki hyvin, toivottavasti sielläkin on 

16 kommenttia:

 1. apuaa luulin et oon ainut jonka koulussa näkyy noit suihkusandaaleja!! täällä varsinki lentopalloo harrastavat käyttää niit ja olin aika huvittunu ku tulin ekana päivänä kouluu :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä ettei täkään ole ainoo koulu! Jep, siinä kyllä piti kaksi kertaa (vähintäänkin) katsoa näkikö oikein :D

   Poista
 2. Joo täällä kans kuuluu monien pukeutumiseen suihkusandaalit ja pitkät sukat... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkit :D... hirvee suihkusandaalien vallankumous!

   Poista
 3. Apua miten ihana postaus!

  "Mutta enhän mä tänne nukkumaan tullutkaan, voin tehdä sen vaikka paluu lennolla" ja toi pukeutumispätkä! :D Innolla odotan kuvaa kun olet laittanut ne sandaalit sukkineen päivineen kouluun! ;)

  Tsemppiä sinne, enjoy!

  - Blogisi ahkera seuraaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3!'
   Kuvaa varmuudella tulossa, tosin en lupaa kuinka kauan siihen menee, että pystyn niitä suihkusandaaleja käyttämään :D... Varmasti nautin!

   Poista
 4. Sun koulu kuulostaa niin mukavalta :D! Ja hyvä et sulla menee hyvin siellä :) Miten muuten saat noi kuvat noin isoiks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tykkään kans, tosin aika innokkaasti sieltä aina noin 8 tunnin hengailun jälkeen lähden :D

   Kuvia muokkaan HTML-koodista, mikä on siinä Luo-vaihtoehdon vieressä, kun kirjoitan postausta. Siellä laitan height="568" ja width="853.4, mutta koot pitää itse koittaa sopiiko ne sun blogiin :)!

   Poista
 5. Ihana postaus! Sun kamrallas saa tosi hyvä laatusia kuvia, mikä malli on kyseessä?

  Noi kuvat on koneella varmaan hyvän kokoisia, mutta kännykällä venyvät hirveesti. Mut oon kai vaan luonnostani tällainen valittaja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Canon EOS 600D llä kuvailen!
   Ja tosta kuvien venymisestä oon enemmän kuin tietoinen, mutta en tiiä yhtään mitä pitäis tehdä, kun on muutenkin ollut ongelmia tän mobiiliversion kanssa :/... Muuttuiko sulla kuvat kun lähetit kommentin? Mulle käy aina niin :D

   Poista
  2. Ei mulla miksikään kuvat muuttunut...

   Poista
  3. No voi höh :/... Mun pitää yrittää korjailla asiaa!

   Poista
 6. Joo suihkusandaalit ja pitkät sukat muotia täälläkin... Järkkyä :'D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3