sunnuntai 22. helmikuuta 2015

VASTAUKSIA VAIHDOSTA


Minä


mikä puhelin ja tietokone sulla on? Nokia Lumia 920 Keltainen ja tietokone on Samsung joku numero
Paras vaatemerkki? Hmm, en oikein vilkuile merkkejä, mutta kyllä mä tosta Hollisterista ainakin tykkään!
montako vs:n body mistiä sulla on? Viisi

harrastukset? Nyt vaihdon jälkeen harrastukset vähän muuttuu ja en enää aijo jatkaa pitkäaikaista harrastustani, cheerleadingiä muuta kuin valmennuksen muodossa. Taidan alkaa siis käymään salilla ja jumpissa, mutta lasken tietenkin tämän bloggaamisen, youtubaamisen ja AFSn vapaaehtoistoiminnan harrastuksiksi. Edit. Aloitin cheerleadingin uudestaa tammikuussa 2015, koska en tykännyt yhtään suomielämästä ilman rakasta lajia.
meetkö tänä vuonna vanhojen tansseihin, tai siis tanssitko ite siel? Juu menen ja tanssin Edit. Tanssin siis viimeviikolla ja siitä postausta ihan juuri!
voitko tehä suomessa videot, huone postaus, kokki video, aamurutiini..? tai ees joku noista Jonkun postauksen noista ainakin voisin tehdä
pahin pelkosi? Kliseinen, mutta rakkaan ihmisen menettäminen.
mikä kamera sulla on? Canon EOS 600D ja GoPro Hero 3+ Silver Edition

jos saisit kaks isoo ostosta ilmasiks ja ei oo välii paljon maksaa nii mitä ottaisit ja miks? (esim. uus tietokone..) Auto ja joku mega kamera kävis!

ootko koskaan värjänny sun hiukset? Sellasella sprayllä oon tyvestä vaalentanut, mutta en muuten.
tykkäätkö hevosista? Rakastan
onks teil mitää eläimii suomessa? Ei ole :(
lempi väri? Turkoosi ja pinkki on ainakin kivoja hehe
odotatko joulua? Juhlana kyllä
missä ulkomaissa oot käyny ennen tota amerikkaa? Espanjassa, Kreikassa, Ruotsissa, Italiassa, Saksassa
parasta kavereissa? Luottamus
paras tv ohjelma? En oo oikein seuraillut TVtä pitkään aikaan niin en osaa sanoa. Edit. Aloin katsomaan Sykettä ja on ihan mahtava sarja, samoin kuin myös Suurin pudottaja.

kuunteletko radiota paljon? En lähes ollenkaan. Autossa pauhaa iskelmä radio, kun satun istumaan kyydissä
baby lips vai EOS? EOS 
VS vai Hollister? Hollister
kissa vai koira? Koira
pinkki vai sininen? Hmmm pinkki 
paras bloggaaja? En pahemmin lue enää blogeja..
paras vloggaaja? Miisa (mmiisas) on hyvä!
lähetitkö sä sillon mariieveronicalle sen paketin sielt amerikasta? Joo mä se olin
oreot vai dominot? Oreot
tietokone vai puhelin? Puhelin
tv vai radio? TV
kumman kanssa mielummin eläisit käärmeen vai myrkkyhämähäkin? (ja ne siis vois olla terraarioissa?) Käärmeen
onko vaahtokarkit hyviä? Rakkautta
tykkäätkö grilliruuasta? Ehdottomasti
mikä on paras tuoksu luonnossa? Meri
lemppari hedelmä? Vesimeloni tai ananas
lemppari marja? Mansikka
lemppari juoma? Novelle Mango Guava on ihanaa kuten myös Valio Plus maito
lemppari näytteliä? Amanda Seyfriedistä tykkään
lemppari laulaja/bändi? Oon ihan tietämätön musiikista, joten ei oo sellasta.
uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä? No en kyllä
onko sun blogiin tullu joskus paskaa kommenttia? jos on niin millasta suunnilleen? Itseasiassa ihan super vähän, tai lähinnä ei ollenkaan. Yhden kommentin silti muistan ja se tuli ihan jenkkivuoteni alkuaikoina, jolloin olin vähän epävarma kaikesta. Kommentti meni jotenkin "sun elämä jenkeissä kuulostaa tosi tylsältä" ja pitkään mietin ton jälkeen että onkohan mun vuosi jotenkin erikoinen ja onko mulla oikeasti tylsää.
särkänniemi vai linnanmäki? Lintsi, koska en uskalla mennä lähes minnekkään laitteeseen Särkkiksessä hahha..
hattara vai pehmis? Pehmis
paras ben&jerry's maku? Cookie Dough
huonoin ben&jerry's maku? Se Strawberry Cheesecake on aika oksennus
paras victoria's secretin tuoksu? Sanon Mango Temptation, koska sanoin sen kerran aikaisemminkin. Kaikki on hyviä!
oletko tuhlaaja vai pihi? Riippuu täysin päivästä. Varmaan välimuoto?
viimeisin ostoksesi? Taisi olla irtokarkkeja :D
herkutteletko mielestäsi liikaa? Joo hups vaan..
mikä on viimeisin yli 50e ostos? Muokkausohjelma
jos saisit muuttaa 2 asiaa maailmassa niin mitkä ne olis? Ihmisten arvoluokat ja sairaudet
minne haluisin matkustaa jos saisit valita ihan minkä vaan paikan? Nyt haluaisin kovasti Aasiaan
kuinka pitkä olet? 175cm tai 176cm
mikä on sun unelmamatkakohde amerikan ulkopuolella? Haluaisin tyyliin kaikkialle!
onko sulla hyvä itsetunto? Nykyään on
mikä on sun lempiruoka? Makaroonilaatikko, Lasagne, Hernekeitto, Pizza, Katkarapusalaatti ja Sushi
Voitko tehä videon enkuks et näkis miten sun enkuntaito on kehittyny? Voinsinpa vaikka tehdäkkin. Oon säästänyt niitä videoita joissa puhun englantia ennen kuin lähdin Jenkkeihin :D
mikä oli sun enkunnumero ysinpäättötodistuksessa? Juuri ja juuri tukiopetuksen kanssa 8
Ootko opiskellu mtn "erikoisia" kieliä, niinku ranska, espanja...? Espanjaa kyllä 8 luokasta lähtien
 Miks poistit sen videon mis puhut englantii? Voisitko tehä uuden, ois mielenkiintost kuulla! Koska siinä videossa en jotenkin enää ollut mä vaan joku vanha versio, mutta jos teen enkuksi videon, voin laittaa sen siihen vertaukseksi!
IHAN rehelline mielipide a)jenkeistä maana b) jenkeistä (ihmisistä) c) host perheestä? a. Upea paikka, mutta en ylihehkuttaisi niinkuin monet tekee. b. Ylipirteitä ja välillä niin teennäisiä, mutta kuitenkin ihanan elämänasenteen omaavia, joista me suomalaisetkin voitaisiin jossain määrin ottaa mallia. c. Kivaa porukkaa, välillä ärsytti kirkkoilu ja muut erilaiset tavat, mutta olen kyllä ikuisesti kiitollinen heille, että sain majottua siellä vuoden ja matkustella heidän kanssaan jne.
Ootko lihonu amerikkareissun aikana, onko ruokailutottumukses muuttunu millään tavalla vai ootko syöny samalla tavalla ku Suomes? Ensin laihduin, sitten lihoin ja söin täysin eritavalla kuin Suomessa.
Miten oot muuttunu ihmisenä vaihtovuotes aikana? Voi tästä voisi tehdä ihan oman postauksen! Arvostan kuitenkin enemmän muit ihmisiä ja osaan asettua ihmisten asemaan, osaan auttaa, olen kunnian himoisempi ja tiedän että voin vain itse päättää mitä teen elämälläni.
Aijotko joskus vanhempana muuttaa ulkomaille? Hetkellisesti ainakin! Ruotsiin haluaisin lukion jälkeen ja opiskeluaikana jonnekkin Euroopan maahan.
Jos saisit lähteä vaihtoon uudelleen, minkä maan valitsisit ja miksi? Jos olisin viettänyt vaihtovuoteni jo jenkeissä, niin lähtsin varmaan Meksikoon, Brasiliaan tai muualle lattareihin! 
Uskotko muuttavasi aikuisena Amerikkaan? En loppuiäkseni, mutta vähäksi aikaa voisin hyvin kuvitella muuttavani
Mitä sanot -99 tytölle joka miettii vaihtoon lähtemistä? Tee se! Älä mieti liikaa vaan toteuta ihmeessä jotain noin upeaa.
Mitä vinkkejä haluaisit antaa uusille vaihtareille? Tästäkin voisi tulla kokonaan oma postaus, mutta ole hymyileväinen ja utelias. Älä ajattele että erilaisuus on väärin.
Miten hoidit kännykkäasian ku lähdit vaihtoon? Tai siis vaihdoitko suomipuhelimees jenkkiliittymän vai ostitko uuden kännykän sieltä ja säilytit kuitenkin suomiliittymäs? Ostin ennen vaihtoa mulle Suomesta uuden puhelimen ja jenkeissä ostin siihen uuden Simkortin, mutta varha liittymä säilyi kun mulla oli Suomi Simkortti tallella ja liittymää ei suljettu.
Luetko muiden blogeja? Linkkaa lempparisi (tai jos teet videon niin kerro blogien nimet!).
Etenkin lukuvinkkejä 14-15 vaihtareiden blogeista olis kiva saada, nyt kun te 13-14 vaihtarit alatte kotiutua....  Luin paljonkin ja nyt taas yritän etsiä kiinnostavia vaihtariblogeja luettavaksi ja voisin tulevaisuudessa ehkä kertoakkin lempparini. 
Voitko tehdä videon koulusta Jenkeissä eli kertoisit vähän mitä eroo suomen ja jenkkien koululla on ja näi? Voisin kyllä harkita
Miten luulet että reagoit kun näät perheesi ensimmäisen kerran vuoden jälkeen? Luulin että huutaisin ja hyppisin ja itkisin, mutta olinkin aika rauhallinen. Lähinnä olin varmaan shokissa kun en tajunnut mitä tapahtuu.
Miten pärjäsit eri mitoilla esim. jalat, paunat ym. ? Aika paljon jouduin käyttämään netissä olevia muuntimia.
Tienasitko itse rahaa vai annettiinko sinulle kk(tmv)rahaa tai miten ylipäätään sait rahaa juurikin shoppailuun jne? Vaihdossa ei voi oikein tienata rahaa, että sain vanhemmilt silloj kuin tarve vaati.
Paljon sulla meni kuukaudessa rahaa? Kuukaudesta riippuen. Joskus 1000 dollaria ja joskus taas 80dollaria (koska puhelin lasku). Ehkä hmm parisataa dollaria keskimäärin?
Olitko missään vaiheessa sen partaalla että olet lähdössä kesken kotiin? En edes ajatellut, että tuollainen voisi olla mahdollista mun kohdalle, joten en.
Mitä harrastuksia sulla oli (meinaan nyt niitä koulun harrastuksia)? Ei mitään kunnon urheiluharrastusta, mutta saleilin ja olin jossain koulun klubeissa mukana.
Olitko ns. omassa kaveriporukassa koko ajan (koulussa jne.) vai vaihtuiko tyypit, joiden kanssa vietit aikaa? Mulla yleensä vaihtui, joka oli sekä hyvä että huono juttu.
Aiotko itse mennä uudelleen USAan? Ehdottomasti
Katsottiinko sua oudosti jos kuvasit vlogia julkisella paikalla tai koulussa? Eipä oikestaan, jenkit taitaa olla vähän tottuneita kaikkeen
Korjailtiinko sun puhetta paljon siellä, eli jos sanoit jotsin väärin niin korjattiin (vaikka olisitkin tullut ymmärretyksi)? Oliko tällainen (mahdollinen) korjailu yleensä negatiivis- vai positiivismielistä? Jonkun verran joo, mutta vain positivisessa mielessä.
Opitko yhtään paikallista murretta? Kyllä vähän, mutta sitä en itse vaikea huomata mikä on murretta ja mikä ei.
Oliks sul mitää pienintäkää säätöö jonku jätkän kaa amerikas? Ei pahemmin. Ainakaan mun puolelta haha.
Jos sun pitäisi nyt valita niin haluaisitko asua suomessa vai amerikassa? Järki sanoisi että Suomi, sydän että Amerikka.

Isäntäperhe


haluisitko joskus tavata ton sun host familyn vaikka 3 vuoden päästä? Ehdottomasti
Aiotko mennä vierailee sun host perheen luona niinku jossai vaihees (pian:D)? Aijon mennä vielä joskus
ihaninta host familystä? Niitten mukavuus ja rentous! Ne kohteli mua ihan tasavertaisena perheenjäsenenä ja superi iso plussa oli, että he innoissaan matkusti mun kanssa.
tuleeko ikävä sun hostperhettä? Tosiaankin!
Mitä kaikkea host perheesi maksaa sinulle? Majoituksen, ruuan ja jos matkustetaan yhdessä jonnekkin tai jos mennään vaikka leffaan tai ravintolaan.
Kysyitkö sun hosteilta aluksi että miksi he haluaa sun heitä kutsuvan? En kysynyt, olisi varmaan pitänyt sillä kriiseilin sitä tosi pitkään :D
Saitko jenkeist "sydänystävii" tai tuliks niinku tosi läheiseks sun hostperheen/luokkalaisten kaa? Amerikkalaisia sydänystäviä en oikeastaan. Oltiin läheisiä joittenkin kavereitten ja ihan perheenkin kanssa, mutta mulla on kyllä super tarkkaa ketä on oikea sydänystävä.
Oudoin tapa host perheesäsi? Ompelukoneiden keräily ja kirkkoilu
Mitä tuliaisia veit isäntäperheellesi ja annoitko jouluna suomesta tuotua tavaraa niille lahjaksi? Perus suomikrääsää kuten Marimekkoa, Pentikkiä, suomikirjoja, -oppaita, -magneetteja, -vihkoja ja jotain uskollollisia juttuja. Vein kans suklaata, lakua ja salmiakkia ja purkkaa. Joulunakin annoin jotain peus suomalaista, kuten villasukkia ja suklaita.
Entä jos perhe teki ruokaa, josta et tykännyt? Sanoitko jotain vai söitkö vain? Söin vaan :D 
Aikovatko USAn ystäväsi tai hostvanhempasi tulla käymään Suomessa? Haluaisivat kyllä kovasti, mutta taitaa olla heille liian iso kynnys selvitä tänne.
Oliko sun helppo puhua heti sun perheen kanssa siellä? Kielellisesti ei, mutta ihan avoin pystyin olemaan ja alussa.

Suomi


olisiko kivaa jos suomessakin lukiossa olis sellasii tanssiaisii mielummin kun vanhojen tanssit? Vanhat ottaisin varmaan mieluummin, ehkä maustaisin niitä vaan limusiineillä kuten Promissa. Edit. Nyt kun olen tassinut vanhat, niin sanoisin ehkä sittenkin että prom!
parasta suomen kesässä? Lämpö, ystävät, juhlat, vapaus
ootko koskaan käyny turun maata näkyvissä festareilla? mielipide siitä? En ole
oliks teil kotona sit joku vuoden vaihossa? Ei, mutta haluaisin niin paljon että tulisi
Tietääkö kukaan amerikkalainen missä suomi on? Yleensä eivät tiedä tarkalleen, mutta moni osasi  kuitenkin Eurooppaan sijoittaa
Arvostatko Suomea enemmän ton vuoden jälkeen? Kyllä, paljon enemmän
Mitä asiaa sulla on ollu eniten ikävä Suomesta jos perhettä ja kavereita ei lasketa? Ruokaa, vapautta ja kävelyteitä
Pitikö koulussa pitää esityksiä luokan edessä? Pidin jotain perusesitelmiä, joita kaikki muutkin tekivät, mutta en esim. Suomesta

Amerikka


Paras herkku amerikassa? Oreot
Mitä mieltä olet victoria's secretistä? Turhan kallis, ihan kivaa romua kuitenkin. Saan vierotusoireita, ellen pääse sinne pian kunnolla shoppailemaan..
onko hollisterin vaatteet in vai out? miksi? Taitaa olla aika in ja vaan koska niin monet käyttää niitä
olisitko halunnut olla vielä kuukauden amerikassa pidempää? En, oli hyvä aika tulla Suomeen koska muuten koulun alku olisi ollut liian vaikeaa.
onko oreot oikeesti niin hyviä, vai onko ne vaan massa tuote ja oikeesti ei ole niin hyvii mitä kaikki sanoo? Musta on hyviä, mutta en niitä nyt mitään ylifanittamaan ala ja ala soittelemaan tehtaille, että valmistakaas tänne Oreoita. 
parasta jenkki kesässä? Lämpö, rentous, ihanat rannat ja kaupungit
paras muisto jenkeistä? Californian matka oli ainakin upea, samoin kuin roadtrip Las Vegasiin
ootko koskaan käyny new yorkissä? Noup, se on to do-listalla vielä
onko baby lips hyvää huulirasvaa? ja mikä niistä on siusta paras? En oo kunnolla edes testaillut, en näe mitään eroa tavalliseen Lumenen huulirasvaan
Mitä jäät vähiten kaipaamaan sieltä? Kirkkoaamuja
Käytetäänkö amerikassa koulussa laukkua vai reppua? Lähes kaikilla on reppu
Kuvaile vaihtovuottas kolmella sanalla! Uskomaton, hurja, unohtumaton
Onko amerikka ollut juuri sellainen kuin kuvittelit? Ei kyllä
Jos lähtee vaihtoon pitääkö olla hyvä englannis? Ei pidä
Suositteletko vaihtariks, au pairiks yms. lähtemistä? Ehdottomasti kyllä!
Kannattaako lähteä vaihtoon vaikka on ihan surkea englannissa? Kyllä, siellähän se sitten pakollakin paranee, kuten allekirjoittaneella
Mikä on ollut vaikeinta koulussa? Oppiaineena varmaan espanja, koska oli kamalan vaikeaa opiskella vierasta kieltä vieraalla kielellä. Muuten varmaan sääntöihin tottuminen
Mikä on ollut mielestäsi suurin ero amerikan ja suomen välillä? Ihmisten avoimmuus, elämän tyyli, ruoka ja julkiset palvelut ja onhan näitä!
Kaduttaako ikinä että lähit USA:aan? Ei, ei todellakaan. Eikä tule koskaan kaduttamaankaan. Upea vuosi joka on täynnä ihania muistoja, suosittelen joka ikiselle kenellä on tuohon mahdollisuus.
Miten hyvin opit puhumaan englantia? Niin että pärjään kielen kanssa, muttei se todellakaan mikään täydellinen ole. Jos saan englannin numeroni nostettua vitosesta seiskaan niin olen tyytyväinen. Edit. Jeejee sain viime kurssista kasin!!
Luitko mitään muuta kieltä vaihdossa? Espanjaa ja se oli suuri virhe, koska viraan kielen opiskelu ja oppiminen vieraalla kielellä ei todellakaan ole mitään helppoa.
Miten hyvä taso USA:ssa on kielten opetuksessa? Ei kovin kummoinen verrattuna sen opetukseen Suomessa tai puhumattamaan Suomen äidikielentunteihin.
Kauanko meni että pystyit rueta heittään läppää englanniks sillee et se oli luontevaa? Melkein puolivuotta :D
Saako sieltä normiruoka kaupoista hedelmiä tai millaset he-vi osastot siellä on? Saa, mutta ne on tosi kalliita verrattuna muuhun ruokaan. Muuten samanlaiset osastot kuin Suomessa, ehkä vaan enemmän valmiiksi pilkotuja ja pestyjä vaihtoehtoja.
Millanen liittymä kannattaa siellä ottaa jos ottaa suomesta iphonen mukaan? Sitä kannattaa mennä kysymään mobiililiikkeestä.
paljonko vuosi maksoi? Ohjelma hinta oli vajaa 9000 euroa, mutta kyllä kokonaissumma oli isompi. Kurkkaappa tämä postaus, jossa kerron asiasta enemmän.
miksi juuri amerikka? Halusin nähdä omin silmin onko se paikka sen kaiken hehkutuksen arvoinen.
saitko sieltä kuinka paljon kavereita? Paikallisia vähemmän mitä vaihtarikavereita, mutta sain jonkun verran.
kuivaile vaihtovuotta lyhyesti? Jännittävä ja elämää ja mieltä uudistava. Upea kokemus.
oliko sulla vaikeeta siellä jossain kohtaan (esim et saanu kavereita, et ymmärtänyt kieltä, vaikea sopeutua,ikävä yms)? Olihan siellä, veikkan että kaikille vaihtareille tulee välillä vaikeaa. Eihän täällä Suomessakaan voi kaikki 365 päivää olla täydellisiä.
Jos kävit USA:ssa sairaalassa niin miten erilainen se oli Suomen sairaaloihin verrattuna? En käynyt, mutta taisi olla sellaine  'rahat käteen ja sitten vasta hoitoa' periaate. Tosi monilla perheillä oli perheen henkilökohtainen lääkäri.
Oliks Wisconsinis minkäänlaist TOIMIVAA julkist liikennet (koulubussii ei lasketa)? Parissa isossa kaupungissa taisi olla, mutta sen toimivuudesta en osaa oikein vastata.
Aiotko mennä jenkkeihin tyylii opiskelee tai asuu vähäks aikaa? Haluaisin ainakin
Miten amerikkalaiset suhtautuvat vaihtareihin? Ovatko he innoissaan ja pitävätkö he aksenteista? Aika tottuneita ovat, mutta eri aksenteista ainakin tykkäävät!
voiko muukin kuin seniori osallistua promiin, homecomigiin tai graduationiin? Koulusta riippuen kyllä voi. Monilla kouluilla on myös junior prom erikseen.
minkä ikäinen pitäisi olla jos on seniori? Viimevuonna loppuvuonna syntyneet -95 ja alkuvuodesta syntyneet -96 olivat senioreita. Kai? Varmaan valehtelin, mutta joku tuollainen systeemi siinä on.
Miten suhun on suhtauduttu vaihtarina siellä high schoolis, ootko saanu osakseks syrjintää missään muodos? En nyt sinäänsä syrjintään, lähinnä musta oltiin innoissaan ja katsottiin mahdollisesti vähän erilailla kuin muita. Jos nyt jotain syrjintää koin, niin se oli sitä että opettajia ei kiinnostanut mun läksyt :D
Jos sulla ois mahollisuus, jäisitkö asumaan jenkkeihin? Noup.
Onko High schooleissa showkuoroja, niinku Gleessä? On joo, mutta sekin on koulusta riippuvaista tietenkin.
Tyhmintä mitä jäät kaipaamaan? En keksi mitään oikeasti tyhmää, mutta opettajia.
Jos saisit lähteä vaihtoon uudelleen, minkä maan valitsisit ja miksi? Jonkun maan lattareista, koska se elämän tyyli kiehtoo tosi paljon!
paljon se lento makso losii? oliks se halpa vai kallis? maksoitko ite sen vai sun hostperhe? Suomiperhe maksoi ja euroissa oli reilu 100 muistaakseni.
Voiko jenkeistä ostaa kännykän(esim. uusin iPhone) niin, että voin käyttää sitä myös sitten takasin palatessa Suomessa?  Joo voi, mutten tiedä miten se homma toimii..
Mitä vinkkejä sanoisit vaihtarikilojen välttämiseks? Näitä vinkkejä ei multa kyllä tule. Sanon vaan että rennolla asenteella.
Saitko käydä lenkillä vapaasti? No ihan juu.
Saako koulussa käyttää kännykkää? Sai ainakin meillä.
Onko koulu vaikeeta jos ei lasketa englanninkielen heikkoutta? Ei ainakaan normaalit kurssit. AP-kurssit on sitten niitä vaikeampia college tason kursseja, joten niissä saattaa olla jo haastetta.
kenen kanssa menit ekana koulupäivänä lounaalle? miten päädyit hänen/heiden kanssa? Menin Italialaisen vaihtarin ja Magdalena nimisen tytön kanssa, joka näytti meille paikkoja.
Onks vaihdossa paljon poikii? On! Monista muista maista on paljon enemmän poikia kuin Suomesta.
Monta poikaa Suomesta oli? Varmaan joku 30-40% kaikista vaihtareista :D
Onks testit monivalinta tehtäviä? Suurimmaksi osaksi kyllä.
Onko tuloerot näkyny? On näkynyt, paljon enemmän mitä osasin odottaa. Kodittomia on ja hyvä jos jollain on joku pahvilaatikon näköinen talo pään päällä :/
Onko sosiaaliturvan olemattomuus vaikuttanut muuten kuin kodittomilla? Nyt pistit pahan, mutta varmasti on muuallakin vaikuttanut.
Onko matikka vaikeaa koulussa? Oli aivan järkyttävän vaikeaa enkä tajunnut yhtään mitään. Tosin kaikki muut pari vuotta nuoremmatkin tajusi, joten saattaa olla myös opetussysteemeistä kiinni.
Jos et olisi lähtenyt USAan, minne olisit lähtenyt? Australiaan. Nyt jos saisin valita niin lattarimaat houkuttelisi.
Miten sun ensimmäiset päivät sujui jenkeissä? Entä ymmärsitkö kaiken mitä sulle sanottiin vai jouduitko kyselemään paljon? Kohtalaisesti sujui, olin aika hukassa ja jännittynyt, joten ei pahemmin kehumista. En todellakaan ymmärtänyt kaikkea, vaan myöntelin vaan ja hymyilin, välillä toiselin 'what'.
Paljon sulla meni kuukaudessa rahaa? Riippui todella paljon kuukaudesta. Jossain kuussa en käyttänyt lähes ollenkaan, kun taas joulukuussa ostin ja lähetin joululahjat ja matkustin Texasiin ja Californiaan, joten kului varmaan 1000 luokkaa. Ehkä about 200e kuukaudessa, jos pitää tasata?
Oliko high school -ikäisissä nuorissa paljon ns. materiasyrjintää, eli jos ei omistanut jotain niin oli heti out? Ei ollut, Suomessa musta toi on paljona vahvempaa.
Oltiinko siellä herkkiä uutuuksille, eli kun jotain uutta tuli esim. joltain vaatemerkiltä niin se oli aivan MUST HAVE (ja viittaus ylempään kysymykseen, että jos ei ostanut jotain uutta, niin oliko se sitten huono juttu)? Ei näin pahasti kuin Suomessa, mut vähän pienemmässä mittakaavassa kyllä.
mitä numeroita sait amerikoissa? Saatiin siellä kirjaimia (A paras ja F oli vissiin huonoin) ja sain A-B yleensä. 
oliko sun mielestä high schoolissa vaikeeta opiskella? Käytännöt ja tavat opettaa olivat erilaisia mihin olen Suomessa tottunut, että se teki siitä vaikeaa.
oliko high schooliin meininki yhtään samanlaista kuin leffoissa? Itseasiassa en ole mitenkään liikaa katsonut High School leffoja, mutta kyllä niissä vähän ylidramatisoidaan. Ei High Schoolissa kokoajan mitään extremeä tapahdu.
Jos nyt ysi luokan jälkeen muuttaisin amerikkaan perheeni kanssa, menisinko high schooliin? ja monetta vuotta kävisin siellä? Menisit ja olisit joko spohomore tai junior.
saitko sieltä ihan veriamerikkalsia kavereita? Vai oliko enemmän vaihtareita kavereina? Sain myös ihan amerikkalaisia kavereita, mutta suurin osa kavereista ja varsinkin parhaimmista kavereista oli vaihtareita.
ovatko jenkit sosiaalisia, tai tulevatko he tutustumaan? En nyt niitä kaikkia menisi sosiaalliseksi leimaamaan, mutta ovat kyllä paljon sosiaalisempia kuin Suomalaiset. Ikävä smalltalkkia!
tulivatko jenkit kyselemään sulta ikin vaik et mikä on dog suomeksi ja tyylii tollee? Tultiin, välillä ihan tuntemattomatkin tulivat kyselemään :D
Toimiiks Suomipuhelin Jenkeissä ihan normaalisti tai toisinpäin jos ostais Jenkeistä puhelimen toimisko se Suomessa? Oon aika huono vastaamaan tähän, mutta mun puhelin (Nokia Lumia 920) toii, kun siihen vaihdettiin USAn SIM-kortti.
Onko jotain sellast juttuu mitä Jenkeistä ei löydy kaupoista vaik olettais löytyvän? Fatzerin sinisen pitäisi kyllä olla ihan international tuote.

Lähtö ja Paluu


mikä on haikeinta kun palaat Suomeen? Amerikkaelämän jättäminen ja pelko siitä, ettei saa kokea mitään tuonlaista enää ikinä.
miten sait mahtuu kaiken sun matkalaukkuun? Samaa mietin itsekkin :D
menitkö sinne amerikkaan melkien tyhjällä matkalaukulla? Ihan täynnä se kyllä oli, pakko sinne oli jotain raahata koska ei heti osaa ostaa paljon mitään. Varsinkin tuliaiset vei paljon tilaa.
Montako matkalaukkua sulla on tavaraa? Mulla oli kaksi matkalaukkua kun lähdin takaisin Suomeen ja ton lisäksi vielä käsimatkatavaralaukkuja.
mikä pelotti sua eniten vaihtoon lähdössä? Miten tulen selviämään ylipäätään.
onko kaduttanu kertaakaan kun oot lähteny, olisitko missään ottanu suoraan lentoliput ja lähtenyt suomeen? Eeei nyt niin kovasti että olisin halunnut pois lähteä, mutta olihan niitä heikkojakin hetkiä tuolla.
miten sun perhe reagoi siihen kun kerroit et haluut lähtee vaihtoon? Positiivisesti, koska meidän äiti lähinnä toivoi että haluaisin lähteä vaihtoon.
Turhin asia minkä otit mukaan kotoa? Eli siis joku asia mikä olis kannattanu jättää suomeen! Suomikodin avaimet....
Entä asia, minkä jätit kotiin mut jenkeissä tajusit että olis pitänykki ottaa mukaan? Kolmijalka olisi ollut ihan kätevä.
Miten hoidat pakkaamisen takaisin suomeen? Eli mitä otat mukaa, monta laukkua, mitä jätät sinne ja mitä muutenkin teet kaikille kamoille? Otin kaksi matkalaukkua ja sitten kävimatkatavaralaukkuja ja se oli niin ongelmallista puuhaa, etten edes haluisi muistella :D Jätin Jenkkeihin jotain peruskamoja mitä mulla on jo Suomessa ja jotain ei-niin-tärkeitä vaatteita. Paljon kosmetiikkaa jätin myös. Jätin suurimman osan vaan perheelle, mutta kavereillekkin annoin jotain.
Teiksä osavaltio toivomuksen, jos teit, minkä? Noup. AFSllä ei ole siihen mahdollisuutta
Miten se haastattelu niinku meni, ja pitiks sun kirjottaa sun potentiaalisille host perheille se esittelykirje, mitä kirjotit niihi?  Joo piti! Kerroi kuka olen, millainen olen, mitä harrastan tai tykkään tehdä, mistä en tykkää, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa, miksi valitsin AFSn järjestökseni ja jotain muutakin taustoistani.
mitkä olivat syitäsi kun lähdit vaihtoon? Oman itsensä toteuttaminen, halu muuttua ja tehdä jotain 'isoa'. Tietenkin halu nähdä toista maata, kielitaito ja halu päästä hetkeksi pois Suomesta vaikutti.
ovatko kaikki usaan tarvittavat haastattelut yms sellaise vaikeita ja mitä niissä noin yleensä kysytään? Ei ollut!
Turhin/mitättömin asia mitä tulee ikävä kun palaat takaisin Suomeen ? Sellaisia niin hyvän makuisia crackerssejä.
Kuinka paljon Suomesta kannattaa ottaa mukaan omia vaatteita? Perus kamat parille ekalle viikolle, niin että selviää siihen asti ennen kuin pääsee shoppailemaan.
pystyykö afs valitsemaan osavaltion mihin haluaa? Ei pysty.
Pystyisitkö suosittelemaan vaihtoon lähtöä henkilölle, joka on ujo ja englanti sujuu ookoosti, ei vielä sujuvasti kuitenkaan? Joojoo, ei kielitaito voi olla esteenä! En mäkään puhunut paljon mitään kun sinne lähdin.
Oliko vaihtoon lähtö koko rahan arvoinen? Ehdottomasti!
Jos ei ole ruoka-allergioita, mutta ei syö lihaa (kanaa ja kalaa kylläkin), vaikeuttaako tämä paljonkin perheen etsimistä? Vaikuttaa, mutta ei se perheen saantia mahdottomaksi tee todellakaan.
Lensitkö sinne yksin vai muiden vaihtarien kanssa? Entä jos ei ole ikinä ennen lentänyt (ja niitä välilaskujakin kun on..)? AFSläiset lentää mun käsityksen mukaan aina porukassa ainakin suurimman osan matkasta. Se lentokentällä yksin selviäinen on aika pikku juttu koko vaihtoon verrattuna, joten siitä selviää ;)
Oliks siulla monta adapteria mukana? Oli yksi, mutta onneksi sain aika pian hommattua pari lisää.
Minkälaisia (hinnat jne.) Jenkeissä oli puhelinliittymät? Yleisesti kalliita! Joku 40euroa oli niille ihan normaali..
Minkä hintasta elektroniikka esim kamerat tietokoneet? Riippuu laitteesta, mutta kyllä ne parisen sataakin euroa voivat olla sielllä halvempia mitä Suomessa.
Toimiks siulla normi pankkikortti (ei luotto) siellä ihan normaalisti? Mun Visa Electron toimi siellä kuin luottokorttin (kortinlukija luki sen luotoksi), mutta rahat lähtivät kuitenkin tililtä heti, joten se oli erilaista mitä Suomessa. Muuten ei ollut mitään ongelmia.
Minkälaista kosmetiikka on Jenkeissä? Löytyykö kaikille kaikkea, tykkäsitkö jne? Kaikkea mitä tarvitsin löytyi
oliko victorias secretiä siellä kaikilla? Kyllähän sitä aika monesta paikkaa vastaan tuppasi, mutta en nyt voi sanoa että sitä kaikkialla olisi.
Pelottiko sua lähteä vaihtoon? Aivan hirveästi.
Mistä sait idean lähteä amerikkaan? En oikeen osaa sanoa, se kai vaikutti turvalliselta vaihtoehdolta ja niin kuin olen ennenkin tässä maininnut halusin nähdä paikan omin silmin.
Oliko vaihtoon lähteminen vaikeaa? Oli se joo, koska oli niin paljon hommia hoidettavana ja jännitys ja pelko ei ainakaan helpottaneet asiaa.
Jos itse haluaisi lähteä vaihtoon, mutta tuntuu ettei uskalla, ettei pärjää siellä vuotta, niin kannattaako silloin edes harkita vaihtoon lähtemistä? Pelko ei koskaan voi olla este sille mitä teet, joten todellakin kannattaa, jos vaan muuten asenne on kohdillaan!

asteikolla 1-10 kuinka kivaa oli? Apua, joskus oli ihan ykkösen pinnassa, mutta joskus taas mieliala heilui tuolla kympissä.. Ehkä 8?

4 kommenttia:

 1. Mikä matikankurssi sulla oli jenkeissä?

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä postauksesta Anna, sua seuraa niin mielellään ja olet innoittanut muakin lähtemään vaihtoo!! :)

  VastaaPoista
 3. Oon ite menossa vaihtoon 2016-2017! Oon lueskellu sun vaihdon aikasia postauksia ja postauksia ennen vaihtoa tosi paljon ja niistä on ollu tosi paljon hyötyä! Mulla ois yks kysymys, mistä ja miten sait kavereita siellä jenkeissä? Ja tuliko ihmiset puhuu sulle ekana koulupäivänä?

  VastaaPoista
 4. Moikka Anna! Mietin itse vaihtoa Afs'n kautta, ja vaikka moneen kertaan ootkin sitä täällä jo kehunut, niin kysynpä silti vielä, että onko AFS ollut hyvä järjestö? Se ei ilmeisesti ole ollenkaan kaupallinen? Tunsitko, että olit koko ajan sille järjestölle yksilö, etkä vain "yksi vaihtari"? Kiitos jos vastaat! :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista <3